Kezdőlap 9 Koronavírus gyorsteszt 9 Koronavírus teszt eredmények értelmezése

A SARS-CoV-2 vírusfertőzés kimutatására különféle diagnosztikai módszerek állnak rendelkezésünkre. Teszteléssel kiszűrhetőek és elkülöníthetőek a fertőzött személyek, az eredmények pedig elengedhetetlenek a járványügyi adatgyűjtéshez, a vírussal kapcsolatos kutatásokhoz és a gyógyszeres terápiák fejlesztéséhez.

Milyen információkkal szolgálnak a koronavírus tesztek?

A koronavírus teszek elsősorban a fertőzött, illetve a vírusfertőzésen (akár tünetmentesen) átesett személyek azonosítására alkalmasak. Az oltások megjelenésével az antitest gyorstesztek már a vakcinák által kiváltott immunválasz vizsgálatára is hasznosíthatóak. A koronavírus gyorstesztekkel kimutatható a vizsgált mintából (vér vagy légúti) a vírus örökítőanyaga, továbbá kimutathatóak a vírus fehérje alkotóelemei vagy a vírus antigénjei ellen létrejövő specifikus ellenanyagok is.

Mit jelentenek a koronavírus teszt eredmények?

Koronavírus antigén teszt eredmény értelmezése

A koronavírus antigén teszt – hasonlóan a PCR-vizsgálathoz – egy direkt vizsgálati módszer, mely az aktuális fertőzés kimutatására alkalmazható. Elvégzéséhez száj- vagy orrgarati minta szükséges. Amennyiben a helyesen levett mintában az antigének, azaz a vírus fehérje alkotóelemei megtalálhatóak, akkor a teszt pozitív eredményt fog mutatni. Ebben az esetben nincs szükség a teszt megismétlésére vagy PCR-tesztre a diagnózis megerősítéséhez; a vizsgált személynek koronavírus fertőzése van és a járványügyi eljárásrend alapján karanténba kell vonulnia.

Amennyiben a koronavírus tüneteit tapasztaljuk magunkon és az első antigén tesztnek negatív eredménye születik, akkor 48 óra elteltével érdemes újabb tesztet elvégeznünk. Ha a második teszt is negatív, akkor a vizsgált személy nem minősül fertőzöttnek, ellenkező esetben viszont karantén-köteles, illetve szükség szerinti vírusellenes terápia javasolt.

Mit jelent az antitest teszt eredménye?

Az antitestek a vírus fehérjéi, antigénjei ellen létrejövő specifikus ellenanyagok, melyek szerológiai vizsgálattal, vérből mutathatók ki. Az IgM és az IgG antitestek detektálására alkalmas tesztek különféle információkkal szolgálhatnak. Kizárólag IgM pozitív eredmény esetén arra lehet következtetni, hogy a vizsgált személynél a fertőzés még fennáll, és még nem kezdődött meg az antitest termelés. Amennyiben az IgM és az IgG ellenanyagok is kimutathatók a mintából, akkor valószínűsíthető, hogy a vizsgált személy fertőzött, de a betegség gyógyulási fázisában van. Ha viszont csak az IgG azonosítható, akkor az illető már átesett a fertőzésen.

Az eddigi megfigyelések alapján a súlyosabb tünetekkel rendelkező betegeknél hamarabb és nagyobb mennyiségben lehetett kimutatni az ellenanyagot. Az enyhébb vagy teljesen panaszmentes fertőzötteknél többnyire kisebb mennyiségű antitestet mértek, és tovább is tartott, mire kimutatható szintre emelkedett.

Mit jelent a PCR-teszt eredménye?

PCR-vizsgálat esetén a pozitív eredmény az aktuálisan fennálló fertőzöttségre utal. Ilyen esetben a vizsgált személynek azonnal karanténba kell vonulnia. A járványügyi elkülönítés feloldásáig nem szabad elhagynia otthonát, és természetesen vendégeket sem fogadhat.

A negatív PCR teszteredmény arra utal, hogy a vírus RNS-ét nem mutatták ki a vizsgált mintából. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vizsgált személy nem fertőzött, hiszen a megfertőződést követően el kell telnie pár napnak, mire a vírus RNS-e kimutatható szintet ér el. A vírusfertőzés biztos kizáráshoz ilyenkor újabb tesztet kell végezni 48 órával később. Amennyiben az is negatív eredménnyel zárul, a vizsgált személy nem fertőzött. Ha viszont a második PCR-teszt pozitív lesz, akkor a hatályos járványügyi eljárásrend követendő (járványügyi elkülönítés, illetve a tüneteknek megfelelő terápia megkezdése).