Kezdőlap 9 Hírek 9 Miben tér el a koronavírus brit mutációja?

Az Egyesült Királyságban december elején azonosított SARS-CoV-2 B.1.1.7 variánsa továbbra is nagy mértékben terjed. A brit miniszterelnök január elején ugyan elrendelte Anglia teljes lezárását, azonban a SARS-CoV-2 ezen mutációja már több, mint 30 országban van jelen.

Mitől veszélyesebb a brit koronavírus mutáció?

 

Folyamatos kutatások és vizsgálatok alapján megállapították, hogy ez az új koronavírus törzs nagyobb reprodukciós rátával bír, tehát könnyebben terjed. A fokozottabb fertőzőképességből adódóan az Angliában ősszel tapasztalható, átlagosan napi 20 ezer új fertőzött helyett, decemberben már előfordultak olyan napok is, amikor 60-70 ezer új esetet regisztráltak. Ennek megfelelően a koronavírusban elhunytak száma is növekedett, azonban a halálozási ráta egyelőre nem mutat jelentősebb emelkedést. Mostanra kezd javulni a helyzet, kevesebb új fertőzöttet regisztrálnak, azonban rendkívül súlyos válságot okozott a brit közegészségügyi rendszerben.

Ez az emberi sejtekhez könnyebben és erősebben kapcsolódó SARS-CoV-2 mutáció Ausztriában is megjelent. Az alsó-ausztriai Bad Vöslau szennyvízében nagy mennyiségben mutatták ki a COVID-19 brit variánsának örökítőanyagát. A szennyvízben azonosított koronavírus összmennyiségének 74% az Egyesült Királyságban felfedezett koronavírus mutáció örökítőanyagát hordozza. Arról még nincsenek pontos adatok, hogy a fertőzött személyeknél milyen arányban van jelen a brit variáns, de településenként célzott szűrésekkel igyekeznek azonosítani, és szükség esetén elkülöníteni a betegeket.

Milyen tüneteket okoz a brit vírus mutáció?

 

A SARS-CoV-2 Angliában azonosított mutációja amellett, hogy sokkal fertőzőbb, a Reuters által közzétett friss kutatások alapján erőteljesebb torokfájással, izomfájdalommal, köhögéssel és nagyobb mértékű fáradékonysággal jár és leginkább a fiatalokat érinti. Az ízlelés- és szaglásvesztés kevésbé gyakori, a bélrendszeri tünetekkel kapcsolatban pedig még nincs információja a brit statisztikai hivatalnak.

Magyarországon jelen van a (COVID-19) brit mutációja?

 

Hazánkban is megjelent a koronavírus (COVID-19) brit mutációja, azonban még nem jelentettek számottevően sok esetet. Az utóbbi hetekben valójában kevesebb új beteget regisztráltak, azonban félő, hogy ez a gyorsabban terjedő, fertőzőbb koronavírus variáns egy harmadik hullámot is elindíthat. A Warwick Egyetem professzora, Lawrence Young közleménye szerint az Angliában azonosított variáns azért fertőzőbb, mert erősebben tud kapcsolódni az emberi testben található ACE2 receptorokhoz, és pontosan emiatt fertőzi meg a gyerekeket is könnyebben, mint a korábbi változat. A gyerekeknek ugyanis kevesebb olyan receptora van, amely összekapcsolódhatott a vírustörzzsel, azonban mivel az új variáns jobban képes ragadni a receptorokhoz, így az ebből adódó akadályt egyszerűbben leküzdi.

Arról egyelőre még nincs hír, hogy a kifejlesztett, engedélyeztetett vakcinák ne lennének hatásosak a SARS-CoV-2 mutációival szemben, azonban folyamatos vizsgálatok és kutatások zajlanak ez ügyben. Fennáll az a veszély, hogy az új koronavírus mutáció immunissá válhat a vakcinákra, mert az Egyesült Királyságban egyes mintákban olyan vírusmutációt találtak, amelyek ki tudják kerülni az antitestek által nyújtott védelmet.

Nemcsak a gyorsabban fertőző brit vírus mutáció miatt, hanem a már jelenlévő koronavírus terjedés miatt is, teszteléssel gyorsabban kiszűrhető és csökkenthető a fertőzés és a harmadik hullám kialakulása. Weboldalunkon több féle gyorstesztet kínálunk cégeknek, intézményeknek, laboroknak. Webáruházunkban a korai fertőzési állapotot kimutató antigén gyorsteszt és az antitestet termelődés kimtatására szolgáló szerológiai teszt is kapható.

 

Koronavírus gyorstesztek:

 

Koronavírus antigén teszt – kiszerelés 20 db/doboz.

Antitest IgG/IgM gyorsteszt – kiszerelés 25 db/doboz.