Koronavírus PCR-teszt

A PCR-teszt az aktuálisan zajló SARS-CoV-2 fertőzöttség kimutatására alkalmas. Magyarországon jelenleg ez az egyetlen típusú teszt, mellyel kiváltható a karantén, illetve elfogadják utazáshoz, munkához. Koronavírus gyanúja esetén a háziorvos elrendelheti a PCR-teszt elvégzését, melynek költségét ilyen ügymenettel nem a potenciálisan fertőzött személy viseli.

PCR vizsgálat menete

A PCR-tesztet tehát elrendelheti a háziorvos, de önállóan is jelentkezhetünk rá (természetesen így a térítési díj a vizsgált személyt terheli). A teszt elvégzése előtt minimum 3 órával már nem szabad enni vagy inni, dohányozni, fogat mosni, rágózni vagy például orrsprayt használni. Mintát az orr-, illetve szájgarati nyálkahártyáról vesznek, mely fájdalommentes. A teszt kiértékelése csak speciális felszereltségű diagnosztikai laboratóriumban kivitelezhető, az eredményre körülbelül 24 órát kell várni.

Mennyire megbízható a PCR-teszt?

A SARS-CoV-2 örökítőanyagának (RNS) kimutatására és a vírus légúti jelenlétének igazolására képes PCR-tesztet nagyfokú érzékenység és megbízhatóság jellemezi, azonban ezzel sem mutatható vagy zárható ki a koronavírus fertőzöttség teljes mértékben. Ebből adódóan van szükség két PCR-teszt elvégzésére, melyek között legalább 48 órának kell eltelnie. A hatóság által elrendelt házi karantén alóli felmentést is kizárólag kettő negatív PCR-teszt ellenében kaphatunk.

A PCR-teszt hátrányai

Ez a típusú koronavírus teszt a legdrágább vizsgálati módszer a SARS-CoV-2 kimutatására, mégsem nyújt 100%-ban biztos eredményt. Emellett a koronavírus gyorstesztekkel ellentétben – melyek eredménye 15 perc alatt megvan -, a PCR-teszt kiértékelése időigényes, minimum 24 óra szükséges hozzá. Önmagában a mintavétel is körülményesebb, kizárólag képzett személy végezheti el védőöltözetben, speciális felszereléssel.