Barion Pixel
Kezdőlap 9 Koronavírus gyorsteszt 9 Hazánkban terjed a skarlát!

Az elmúlt időszakban növekedett a skarlátos megbetegedések száma hazánkban, különösen az óvodás és kisiskolás gyermekek között. Hetente több, mint háromszáz esetszámot diagnosztizálnak az orvosok. A skarlát járvány leginkább a bölcsődéseket, óvodásokat és kisiskolásokat érinti, de a fiatal felnőtteknél is okozhat magas lázzal járó tüneteket.

A skarlát tünetei

A skarlát lappangási ideje általában 3 nap. A skarlát tipikus tünetek közé tartozik a torokfájás, a hidegrázás, a magas láz, a hasi fájdalom, a hányás, a nehezített nyelés, a bőrkiütés (nem mindig és mindig jelentkezik), valamint a vörös-szemcsés „málnanyelv”.

A skarlát kezelése

A skarlát kezelése ma főként penicillin alkalmazásával történik, de más hatékony gyógyszerek is rendelkezésre állnak, különösen akkor, ha a beteg allergiás a penicillinre. Az antibiotikumos kezelést kiegészíti a láz- és fájdalomcsillapítás. Mivel a betegség során fokozódik a szervezet folyadékigénye, fontos gondoskodni a megfelelő folyadékpótlásról is. A kezelés hatására a láz általában 1-2 napon belül megszűnik, a kiütések halványulnak, és a torokgyulladás enyhül.

Mi okozza a skarlátot?

A skarlátot általában a Streptococcus pyogenes nevű baktérium okozza, amely erythrogén toxin termelésével jár. Ezen kórokozó felelős lehet más betegségek kialakulásáért is, mint például torokgyulladás, középfülgyulladás, tüdőgyulladás vagy gennyes agyhártyagyulladás.

Az A-csoportú Streptococcus a skarlátláz fő okozója. A webáruházunkban kapható, minőségi Streptococcus A gyorsteszt 5 perc alatt, több, mint 97% pontossággal mutatja ki az A-típusú Streptococcus antigéneket a szervezetben! Rendelje meg most 4.990 Ft/db áron!

Fontos, hogy, ha a skarlát tüneteit észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz!