Kezdőlap 9 Hírek 9 Az új koronavírus (SARS-CoV-2) mutációk hatása Európára

A koronavírus mutációja Németországban

 

A Robert Koch közegészségügyi intézet elnöke, Lothar H. Wieler, tájékoztatójában elmondta, hogy a koronavírus (SARS-CoV-2, COVID-19) új mutációiból adódóan egyre kontrollálhatatlanabbá válik a vírushelyzet. A német mikrobiológus professzor szerint a COVID-19 újonnan azonosított mutációi miatt veszélyesebbé vált az új típusú koronavírus.

Németország tizenhat szövetségi tartományából tizenháromban azonosították a COVID-19 brit mutációját az új fertőzöttek körében. Ez alapján megállapítható, hogy a SARS-CoV-2 B.1.1.7 variánsa Németországot is erőteljesen elérte. A német közegészségügyi vezető tájékoztatójában kifejtette, hogy a vírushelyzet nemhogy csendesülne, inkább újabb lendületet vett. Ebből adódóan folytatni kell a vírus elleni kemény harcot: betartani az óvintézkedéseket, korlátozásokat, valamint folyamatos és célzott szűréseket kell végezni. A fertőzött személyeket mihamarabb el kell különíteni. Portugália kifejezetten tragikus helyzetbe került a B.1.1.7 variáns miatt, hiszen a fertőzöttek 60%-ánál a brit mutációt azonosították.

Miben tér el a koronavírus mutációja?

A SARS-CoV-2 Angliában azonosított, B.1.1.7 variánsáról folytatott vizsgálatok igazolták, hogy a vírus mutációja sokkal fertőzőbb és sokkal gyorsabban terjed, mint előde. Ezt azzal magyarázzák, hogy az új mutáció már erősebben tud kapcsolódni az emberi testben található ACE2 receptorokhoz. Ez végeredményben azt jelenti, hogy nem csak az egyéb betegségekkel, legyengült immunrendszerrel rendelkező személyek, illetve az idősebb korosztály van veszélynek kitéve a COVID-19 helyzet miatt, hanem a fiatalabb generációk is. A SARS-CoV-2 először Nagy-Britanniában azonosított változata már gyerekek között is rendkívül gyorsan terjed, és a vizsgálatok szerint elődénél valamivel súlyosabb lefolyású. A köhögés, torokfájás, izomfájdalom fokozottabban van jelen, és a fáradékonyság is határozottabban megmutatkozik a tünetek között.

A koronavírus-mutáns jelenléte az európai országokban

Hasonló a helyzet Szlovákiában is, ahol az elmúlt héten az újonnan azonosított fertőzöttek 70 százalékánál a SARS-CoV-2 angol variánsát mutatták ki Igor Matovic miniszterelnök tájékoztatása szerint. A Szlovák Köztársaság Hírügynökségének kijelentése alapján a brit variáns jelenléte még magasabb arányú a kassai Louis Pasteur Egyetem klinikáján, ugyanis ott a 90%-ot közelíti meg. Szlovákia déli részén súlyosbodott igazán a helyzet, az ottani kórházak már nagyon nehezen tudnak helytállni a vírushelyzetben. A pozsonyi kórházból például túlterheltség miatt másik egészségügyi intézményekbe kellett átvinni az ápolásra szoruló koronavírus fertőzötteket. A napokban közzétett adatok szerint jelenleg 3800 embert kezelnek kórházban. Február 09-én a szabad lélegeztetőgépek száma mindösszesen 70-re csökkent.

A SARS-CoV-2 új mutációi és azok veszélyességéből adódóan Európa-szerte meghosszabbították a szigorú intézkedéseket, országos járványügyi zárlatokat. Olaszországban például két hét karantén alá helyezték Perugia és Terni városokat és azok teljes térségét, Bolzano települést pedig újfent kiemelten veszélyes kategóriába sorolták. Az iskolarendszert ismét távoktatásra állították vissza, az élelmiszerboltok kivételével teljesen leállították a kereskedelmi, vendéglátóipari szegmenseket.