Kezdőlap 9 Hírek 9 Mit kell tudnod az omikron variánsról?
A Covid-19 természetes velejárója, hogy mutálódik. Ennek köszönhetően jelent meg 2021 novemberében a legújabb koronavírus-változat, az omikron variáns, amely még a deltánál is fertőzőképesebb. Az új vírusváltozat már Magyarországon is jelen van.

Villámgyorsan kezdett terjedni az omikron

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggodalomra okot adónak minősítette az alfa, a béta, a gamma és a delta variánst. 2021 novemberében pedig beállt a sorba a B.1.529, vagyis az omikron variáns is. Dél-Afrikában találták meg az első esetet, azonban a rendkívül gyors terjedése miatt még ebben a hónapban több európai országban is kimutatták. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy enyhébb tüneteket tapasztalnak azok, akik omikronnal fertőződtek meg. Ez a változat legalább háromszor annyi mutációt tartalmaz, mint a delta variáns, és olyan tüskefehérjéket is érint, amelyek a vírust semlegesítő immunválasz tekintetében fontosak. Emiatt a szakemberek még vizsgálják, hogy a korábban kialakult immunitást mennyire képes elkerülni ez az új variáns. Elképzelhető, hogy módosítani kell a jelenleg használt vakcinákon az új vírusváltozat miatt. Az omikron variánssal kapcsolatban folyamatosan zajlanak a kutatások és a megfigyelések, főleg a klinikai súlyosság tekintetében.

Napról napra egyre több országban azonosítják az omikront

Milyen tünetei lehetnek az új vírusváltozatnak?

A gyorsan terjedő omikron variáns torokfájást és orrdugulást okoz, szóval leginkább a felső légutakra koncentrálódik. Mindemellett jelentkezhet levertség, izomfájdalom, fáradtság és fejfájás is.

Az omikron variáns esetében az újrafertőződés veszélye is magas. Ez azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg a természetes védettség ellenére azok is, akik már korábban átestek Covid-19-fertőzésen.

Gyanú felmerülése esetén érdemes minél hamarabb tesztet végezni. Webshopunkban kaphatóak az omikron variáns kimutatására is alkalmas antigén gyorstesztek, amelyekkel gyorsan és egyszerűen kideríthető, hogy koronavírus okozza-e a tüneteket.