Kezdőlap 9 Koronavírus gyorsteszt 9 Mikor mutatják ki a fertőzést a koronavírus gyorstesztek?

Mikor mutatják ki a fertőzést a koronavírus gyorstesztek?

A SARS-CoV-2 kimutatására, illetve ezen légzőszervi megbetegedés lefolyásának követésére jelenleg háromféle vizsgálati módszer áll rendelkezésünkre. A koronavírus tesztek a COVID-19 eltérő szakaszainak azonosításában, valamint a beteg fertőzőképességének ellenőrzésében nyújthatnak segítséget.

A koronavírus tesztek típusai

A legdrágább és egyben legmegbízhatóbb vizsgálati módszer a COVID-19 direkt kimutatására a PCR vizsgálat. Ez a száj- és orrgarati nyálkahártyáról vett mintából polimeráz láncreakcióval (PCR) képes kimutatni a vírus örökítőanyagát (az RNS-t). Az antigén gyorstesztek szintén megbízható eredményt nyújtanak, azonban ezek a vírus fehérje alkotóelemeit képesek detektálni, ugyanúgy légúti mintából. A harmadik „csoportba” a szerológiai vizsgálatokat (IgM/IgG antitest gyorsteszteket) sorolhatjuk, melyekkel a SARS-CoV-2 ellen termelődő ellenanyagok mutathatóak ki.

Koronavírus antigén gyorsteszt

Az antigén gyorstesztek már a fertőzés kezdeti időszakában segíthetnek a COVID-19 betegség diagnosztizálásában, a vírusfehérje kimutatásának lehetőségével, erre specifikus ellenanyaggal. A vírus fehérje alkotóelemei kb. a megfertőződést követő 3-5. naptól kezdve érik el a rapid-teszt kimutatási határértékéhez szükséges szintet. Ez azt jelenti, hogy antigén gyorsteszttel már az első tünetek megjelenése előtti 1-3 naptól kezdve azonosítani lehet a vírusfertőzést. Emellett az eddigi tapasztalatok alapján a tünetek megjelenését követő első napokban is biztonsággal kimutatja a SARS-CoV-2 betegséget. Olcsóbb és gyorsabb vizsgálati módszer, mint a PCR teszt. Amennyiben az antigén gyorsteszt eredménye pozitív, nincs szükség PCR-teszt elvégzésére. A mintavételhez orrgarati vagy szájgarati váladék szükséges. A használati útmutató alapján egyszerűen elvégezhető szinte bárhol, az eredmény pedig 15 percen belül megvan.

Koronavírus antitest gyorsteszt

Amikor a vírus a szervezetbe kerül, az immunrendszer elkezd dolgozni ellene, melynek következtében egy idő után a vírus fehérjéi ellen specifikus ellenanyagok, antitestek termelődnek. Ezek bonyolultabb laboratóriumi vizsgálatokkal, de akár COVID-19 IgM/IgG gyorstesztekkel is kimutathatóak az ujjbegyből vett néhány csepp vérből. Ezek a vérkeringésben lévő ellenanyagok külön is detektálhatók, így azonosítható az IgM és az IgG antitest is. Akut fertőzés kimutatására ritkán alkalmazzák ezt a vizsgálati módszert, hiszen az antitestek csak a betegség későbbi szakaszában jelennek meg nagyobb mennyiségben, azonban hatékonyan szűrhetőek vele a fertőzésen már átesett személyek.

A PCR-teszt

Ez a típusú koronavírus teszt az RNS, azaz a vírus örökítőanyagának kimutatására alkalmas. A SARS-CoV-2 genetikai állományát a megfertőződést követő pár naptól kezdődően kb. a 10. napig lehet biztonsággal azonosítani PCR-teszttel. A betegség kezdeti szakaszában nyújt tehát legmegbízhatóbb eredményt, az aktuálisan zajló fertőzés megítélésére alkalmazható. A PCR vizsgálat leletezését csak az orvosi mikrobiológia területén szakképesítést szerzett, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek végezhetik az erre kijelölt laboratóriumokban. A beérkező minták kiértékeléséhez szükséges eszközök, gépek véges kapacitásúak, ahogyan a minták mozgatását, feldolgozását, illetve az eredmények közlését végző személyek száma is, így nem sürgős eseteknél legalább 24 órát kell várni az eredményre.