Mit tudunk a Covid-19 vírusról, a koronavírusról?

A koronavírusokat a lipidburkos RNS-vírusok között tartjuk számon. Leginkább madarakat és emlősöket fertőznek máj, neurológiai, és légúti betegségeket okozva. Vannak azonban humán koronavírusok is, melyek enyhébb lefolyású vagy akár halálos kimenetelűek is lehetnek. A 2019-ben Kína egyik legnépesebb városában, Vuhan-ban felfedezett új típusú koronavírust, rendkívül gyors terjedéséből adódóan az egészségügyi világszervezet világjárvánnyá nyilvánította.

A COVID-19 névre keresztelt új koronavírus fertőzöttjeinek száma lassan eléri a 3 milliót, halálos áldozatainak száma pedig a 200 ezret. A fertőzés konkrét forrása még ismeretlen, de az biztos, hogy cseppfertőzés útján terjed, valamint a fertőzött váladékokkal direkt vagy indirekt módon történő érintkezéssel.

Koronavírus lappangási ideje körülbelül 14 napra tehető.

Tünetei hasonlóak az influenzáéhoz: erőtlenség, láz, száraz köhögés és nehézlégzés. Emellett olykor előfordulhat torokfájás, ízületi vagy izom fájdalom, hidegrázás, valamint gyomor- és bélrendszeri panaszok.

Az idősebb emberekre és a súlyos, krónikus betegségekkel küszködőkre jelent nagyobb veszélyt. A fiatalabb korosztálynál, alapvetően egészséges embereknél előfordulhat az is, hogy annyira enyhe tüneteket produkál a vírus, hogy észrevétlenül átesnek rajta. Ezzel kapcsolatban viszont azt is figyelembe kell venni, hogy ugyanúgy fertőznek, mint egy olyan személy, aki lázasan fekszik otthon, netán kórházban.

Amennyiben szétnézünk az utcán, boltokban, patikákban, azt láthatjuk, hogy van, aki visel maszkot és kesztyűt, van aki csak az egyiket, és van, aki semelyiket. A hivatalos tájékoztató oldalakon is feltüntették ugyanis, hogy ezek nem nyújtanak védelmet a vírustól. Arról viszont már sokan megfeledkeznek, hogy önmagunkat nem, de ha esetleg fertőzöttek vagyunk, akkor másokat megóvhatunk, és ezzel megakadályozhatjuk a vírus tovább terjedését. A COVID-19 végleges megállítását azonban úgy lehet elérni, ha a fertőzött betegek a lappangási idő alatt teljes mértékben mellőzik az emberekkel történő érintkezést.

Mit lehet tenni, hogy minél több ember megtudja, hogy fertőző-e vagy már átesett a koronavírus fertőzésen?

Hogy minél több ember tesztelje magát. Ellenszer ugyan még nincs a vírus ellen, de gyorstesztek már vannak, melyek kimutatják a fertőzést.

Egy nagyobb áruház dolgozói között, ha csupán egy fertőzött is van, aki enyhe vagy semmilyen tünettel nem rendelkezik, akkor könnyedén megfertőzheti a többi alkalmazottat. Például a raktártérben, étkezőben, dohányzóhelyiségben, ahol nem mindig viselnek védőfelszerelést. A bolti eladók aztán tovább adhatják a vírust a vásárlóknak, akiknek a többségén se kesztyű, se maszk nincs. A vásárlók pedig tovább vihetik a munkahelyükre és a tömegközlekedési eszközökre. Egyetlen ember így sorjában végig fertőzhet akár több ezret.

Gyorsteszt elvégzésével azonban kiszűrhetőek a fertőzöttek, még azok is, akiknél nem jelentkeznek jelentősebb tünetek. Azonban ez a módszer is úgy hatékony, ha minél több ember csináltat koronavírus gyorstesztet. Az olyan cégeknek, amelyek nem tudták a munkarendet home office-ra átvariálni, mindenféleképpen végig kellene teszteltetniük alkalmazottjaikat. Például futárok, sofőrök, gyári munkások. A koronavírus terjedése az emberek felelősségtudatán múlik, amin pedig az idősebb emberek és krónikus, súlyos betegségekkel küzdők élete.

Jelenleg két fajta COVID gyorsteszt megrendelésére van lehetőség: