Kezdőlap 5 Koronavírus gyorsteszt 5 Miért érdemes koronavírus ag tesztet csináltatni?

Magyarországon továbbra is naponta több ezer COVID-19 betegséggel fertőzött személyt regisztrálnak. A jelenlegi helyzetre való tekintettel valószínűsíthetően a koronavírus-járvány miatti járványügyi készültség 2021-ben is egész évben fennmarad. A kormány a jelenleg érvényben lévő kijárási tilalmat és védelmi intézkedéseket 2021. január 11-ig meghosszabbította. Mindannyiunk érdeke tehát az új típusú koronavírus további terjedésének megakadályozása, hogy minél hamarabb visszatérhessünk korlátozásmentes mindennapi életvitelünkhöz.

A koronavírus járvány terjedését lassító intézkedések

Tömegközlekedési eszközökön, zárt terekben, valamint a 10.000 főnél nagyobb lakossággal rendelkező települések belterületén, az önkormányzat által kijelölt közterületeken, illetve nyilvános helyeken kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselete. Ezzel az intézkedéssel bizonyos fokig visszaszorítható az új típusú, elsődlegesen cseppfertőzés útján terjedő koronavírus fertőzési rátája. Emellett azonban az is létfontosságú a SARS-CoV-2 koronavírus-világjárvány megfékezésének tekintetében, hogy a fertőzött személyek a vírus teljes lappangási ideje alatt karanténba vonuljanak, hogy ne tudjanak megfertőzni másokat. Ugyan növekszik a kórházi ellátásra szoruló betegek száma, ennek ellenére továbbra is sok olyan eset van, melyeknél ezen betegség csupán enyhe tünetek mellett zajlik le. A gyakorlatilag tünetmentes személyek azonban ugyanúgy fertőzőképesek, mint azok, akiket akár életveszélyes helyzetbe sodor a COVID-19.

Koronavírus gyorsteszt

A vírus diagnosztizálására többféle teszt alkalmazható. Ezek egyike az antigén gyorsteszt, mely a COVID-19 vírus fehérje alkotóelemeinek kimutatására képes szájgaratból vagy orrgaratból vett mintából. A vírus antigén a megfertőződést követő néhány napon belül mutatható ki. A gyorsteszt már a betegség korai szakaszától kezdve segítséget tud nyújtani a COVID-19-el fertőzött személyek beazonosításában. A minél szélesebb körökben történő tesztelés mindannyiunk érdekét szolgálja. A koronavírus antigén gyorsteszt segítségével kiszűrhetők azok a betegek is, akiknél a vírus nem okoz különösebb panaszokat, ugyanakkor közösségbe járva nagy eséllyel fertőznek meg másokat is. Lényegesen olcsóbb és gyorsabb vizsgálati módszer, mint a PCR teszt, viszont specificitása azzal közel azonos, hiszen pozitív és negatív koincidencia-rátája összesen 98.8%.

Az antigén tesztelés jelentősége

A koronavírus-világjárvány visszaszorításában egyforma felelősség terheli mindannyiunkat. Szerencsére sok munkáltató, intézmény, vállalat nyújt egy-két alkalommal ingyenes tesztelési lehetőséget alkalmazottai számára. A nagy valószínűséggel fertőzött személyek tesztelését pedig szintén ingyenes végzi el az Országos Mentőszolgálat. Ilyen esetekben PCR tesztet és antigén tesztet is végeznek, előbbi eredményére azonban legalább egy napot várni kell. Tünetek tapasztalása nélkül akkor is érdemes tesztet készíttetni, amikor olyan személlyel találkoztunk, akinél utólag bebizonyosodott, hogy fertőzött. A betegek számának drasztikus növekedése miatt viszont az ilyen személyek tesztelését már nem feltétlenül rendelik el hatóságilag. Ezzel némiképp a munkáltatóra hárul a felelősség, hogy biztosítsa az igazoltan koronavírussal fertőzött személlyel egy területen dolgozó teljes munkaerő állomány teszteltetését. A további fertőzöttek kiszűrésére ilyen esetekben a leggyorsabb megoldást az antigén gyorsteszt jelenti. Cégünktől 20 darabos kiszerelésben rendelhet koronavírus antigén tesztet, melyet másnapra házhoz szállítunk.

További részleteket a termékadatlapon talál az alábbi linken: Koronavírus antigén gyorsteszt