Kezdőlap 9 Koronavírus gyorsteszt 9 Mi a különbség az antigén és az antitest gyorsteszt között?

Koronavírus gyorstesztek segítségével kimutathatók SARS-CoV-2 antigének, illetve a vírus hatására létrejövő IgM/IgG antitestek is. Az eredmény mindkét esetben negatív vagy pozitív lehet, mégis eltérő jelentéssel bírnak.

Mit vizsgál a koronavírus antigén gyorsteszt?

Ezzel a vizsgálati módszerrel a vírus fehérje alkotóelemei mutathatók ki erre specifikus ellenanyaggal. Ez kivitelezhető laboratóriumi körülmények között, viszont sokkal elterjedtebb az egyszer használatos gyorstesztek alkalmazása, melyeket szakmailag bevizsgáltak és engedélyeztek.

Covid-19 antigén gyorsteszttel az antigének azonosítását célzó vizsgálat nem tart tovább 15 percnél, megbízhatóságát tekintve pedig a PCR-teszttel közel azonos. Amennyiben az orrgarati vagy a szájgarati mintában jelen van az antigén, tehát a vírusfehérje alkotóeleme, akkor az kötést fog alkotni a megfelelő aranykolloiddal jelölt 1-es monoklonális antitesttel, valamint a bevont 2-es monoklonális antitesttel a koronavírus antigén gyorsteszt csíkban. Ennek hatására nem csak a tesztkazetta kontrollterületén, hanem a tesztterületen is megjelenik a piros csík, ami azt jelenti, hogy szervezetünkben jelenleg fennáll a fertőzés. A vírus fehérje alkotóelemei – azaz az antigének -, a tünetmentes személyek esetében is detektálhatóak.

Mit vizsgál a koronavírus IgM/IgG antitest gyorsteszt?

Amennyiben a szervezetünkbe vírus kerül, akkor immunrendszerünk elkezd küzdeni ellene. Ezen összetett folyamat eredményeként, a vírus fehérje alkotóelemei ellen egy idő után specifikus ellenanyagok, antitestek jönnek létre. Ilyen az IgM, valamint az IgG antitest is, melyet szérum-, plazma- vagy teljes vér-mintából lehet kimutatni az antitest gyorstesztünk segítségével. A koronavírus ellenanyag teszttel külön azonosítható az IgM antitest és az IgG antitest.

A vérkeringésben lévő ellenanyagok detektálására alkalmas gyorsteszt elvégzéséhez az ujjbegyből nyert egy-két csepp vérre van szükség. Akut fertőzés igazolására azonban nem feltétlenül javasolt használatuk, hiszen az antitestek később jelennek meg a szervezetben kimutatható volumenben, mint maga a vírus. A tapasztalatok alapján az antitestek mennyisége nagy eltérést mutat a fertőzöttek között: általában minél súlyosabb tüneteket produkál a beteg, annál hamarabb és annál több antitest mutatható ki.

Milyen eredményeket mutat az antitest gyorsteszt?

  • IgM (korai ellenanyag) negatív és IgG (késői ellenanyag) negatív: a Páciens vagy nem fertőződött meg, vagy annyira korai szakaszban van a betegség, hogy ellenanyag még nem termelődött a szervezetében. Érdemes pár nap elteltével ismétlést végezni, főleg, ha fennállnak koronavírusos tünetek.
  • IgM pozitív és IgG negatív: a Páciensnek vélhetően jelenleg koronavírus fertőzése van. Ilyenkor a Betegnek szükséges más módszerekkel is megerősítenie a fertőzés tényét, illetve érdeklődjön háziorvosánál a további teendőkről.
  • IgM pozitív és IgG pozitív: a Beteg valószínűleg már a fertőzöttség későbbi szakaszában van (10-14 nap). Innentől számítva is indokolt a 10 nap szigorú karantén, valamint egy megerősítő teszt elvégzése is ajánlott.
  • IgG pozitív és IgM negatív: a Páciens már valószínűleg túl van a fertőzésen, elméletileg már nem jelent veszélyt a környezetére. Ezt az eredményt is szigorúan kell venni, és a fertőzés terjedését megakadályozva egy hét otthon maradás javasolt.

 

Jelenleg készleten lévő koronavírus antigén és antitest gyorsteszt készleteinket az alábbi linken tekintheti meg:

www.carbonmedical.hu/termekek