Kezdőlap 5 Koronavírus gyorsteszt 5 Koronavírus (COVID-19) Ag antigén gyorsteszt

A COVID-19 vírus elleni megbízható védőoltás egyelőre még nem hozzáférhető, azonban különféle típusú tesztekkel kimutatható, hogy valaki fertőzött-e vagy sem, illetve hogy ebből adódóan fertőzőképes-e. Háromféle teszt áll rendelkezésünkre: a vírus RNS, a vírus antigén, valamint a vírus ellen termelődött ellenanyagok kimutatására alkalmas gyorsteszt.

A SARS-CoV-2 Ag gyorsteszt a koronavírus antigént képes kimutatni orr- vagy szájgarati kenetből. Az antigének (a vírus fehérje alkotóelemei) a fertőződést követő néhány napon belül jelennek meg a szervezetben, és hozzávetőlegesen 14 napig mutathatók ki. Az ilyen típusú gyorstesztek egyik előnye tehát, hogy már a vírus korai szakaszában is segítséget tudnak nyújtani a betegség diagnosztizálásában, amikor még nem feltétlenül tapasztal a beteg tüneteket. Az időben kiszűrt fertőzött személy így idejében meg tudja tenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ne terjessze tovább a vírust. Minél előbb derül ki, annál hamarabb karanténba tud vonulni, ezzel csökkentve a kockázatát annak, hogy betegen kontaktusba kerüljön például kollégákkal, ismerősökkel, családtagokkal, illetve üzletekben vagy tömegközlekedési eszközökön idegenekkel.

A COVID-19 elsődlegesen cseppfertőzés útján terjed. A fertőzöttek általi köhögéssel, tüsszentéssel, valamint az általuk kilélegzett levegővel. Az így a levegőbe jutó vírusrészecskék aztán a különféle aeroszol részecskékhez vagy mikroszkópikus permetcseppekhez tapadva szállnak, majd hamar a földre és tárgyak felületére hullanak. Meg lehet tehát fertőződni a vírusrészecskék belélegzésével, vagy ha úgy nyúlunk a szemünkhöz, orrunkhoz, ajkainkhoz, hogy előtte egy vírussal szennyezett tárgy (lift gomb, lépcsőkorlát, kapaszkodó, kilincs, stb.) felületéhez értünk. Az orrot, valamint szájat eltakaró maszk a vírusrészecskék levegőbe jutását, terjedését segít megakadályozni, de önmagában védelmet nem nyújt a vírus ellen. Emellett funkcióját csak akkor tudja megfelelően ellátni, ha mindenki kivétel nélkül helyesen hordja, legfőképpen a zsúfolt terekben. Ez sajnos a fertőzöttek és a súlyosabb esetek számának növekedése ellenére sem valósul meg minden esetben. A vírus drasztikus terjedésének megakadályozása miatt ezért fontos, hogy minél hamarabb azonosítva legyenek a fertőzött személyek, és ezáltal időben elkülöníthetők legyenek. Figyelembe kell venni, hogy a fertőzőképesség a vírus kezdeti szakaszától kezdve fennáll, nem csak abban a fázisban, amikor már észrevehető tüneteket tapasztal a beteg.

A koronavírus antigén gyorsteszt elvégzéséhez és kiértékeléséhez nem szükséges speciális diagnosztikai laboratórium. Az orr- vagy szájgaratból vett minta egy tesztkazetta segítségével értékelhető ki, az eredmény pedig már 15 perc után le is olvasható. Gyorsasága nagy segítséget jelenthet olyan helyzetekben, amikor minél előbb be kell azonosítani a fertőzött személyeket, mielőbbi elkülönítésük érdekében. A SARS-CoV-2 Ag gyorsteszt kvalitatív tesztelésre használható, tehát pozitív vagy negatív eredményt mutat, mennyiségi értékek meghatározására nem alkalmas. Hatékonyságát tekintve, magas specificitású, a pozitív és negatív koincidencia-rátája összesen 97.04%. A megbízható eredményért azonban kulcsfontosságú a szakszerű mintavételi és vizsgálati eljárás, a használati útmutatóban foglaltak aprólékos betartása. Amennyiben ugyanis a műveletet helytelenül végezzük el (például nem megfelelő mennyiségek vagy kimutatási idő), az befolyásolhatja az eredmény pontosságát.