Kezdőlap 5 Koronavírus gyorsteszt 5 Hogyan történik a koronavírus antigén tesztelés?

A SARS-COV-2 által okozott világjárvány további terjedésének megakadályozásában, a kormány által bevezetett korlátozások és szabályok betartása mellett, nagyon fontos szerepet tölt be a COVID-19 betegséggel fertőzött személyek kiszűrése és elkülönítése is. A diagnosztizált betegek minél előbb vonulnak karanténba, annál kevesebb embert tudnak megfertőzni, ezzel visszaszorítva a vírus terjedését.

Hogyan állapítható meg a koronavírus jelenléte a szervezetben?

A COVID-19 kimutatására többféle vizsgálati módszer létezik. PCR teszttel a vírus örökítőanyaga, szerológiai vizsgálattal az antitestek megléte ellenőrizhető. Léteznek gyorstesztek, melyekkel a koronavírus antigének mutathatók ki. A koronavírus antigén gyorsteszthez orr- vagy szájgaratból vett minta szükséges, mellyel ellenőrizhető, hogy a vizsgált személy szervezetében jelen vannak-e a vírus fehérje alkotóelemei.

A koronavírus antigén gyorsteszt előnyei

Az antigén gyorstesztek magas specifitásúak, így pozitív és negatív koincidencia-rátájuk összesítve 98.8%. Megbízhatóak, és sokkal gyorsabb eredményt biztosítanak, mint a PCR tesztek. A koronavírus antigén gyorsteszt elvégzését követően ugyanis 15 perccel később már le is olvasható az eredmény a tesztkazettáról. Ebből adódóan a sürgős eseteknél az Országos Mentőszolgálat is ezt a típusú vizsgálati módszert alkalmazza első körben. Az olyan helyzetekben, amikor minél előbb el kell különíteni a fertőzött személyeket (például, ha egy egészségügyi vagy oktatási intézményben valakiről kiderül, hogy koronavírusos), vagy biztonsági intézkedésként nagyobb létszámú céges rendezvények előtt, az antigén gyorsteszt nyújtja a leghatékonyabb vizsgálati módszert.

Fontos azonban tudni, hogy a tesztelést megelőző 1-2 órában már nem szabad étkezni, folyadékot fogyasztani, dohányozni, szájat öblíteni vagy fogat mosni, mert ezek befolyásolják az orr- vagy szájgaratból vett mintát, így az eredmény pontosságát is. A mintát az orrgarati üreg elülső faláról vagy a szájon át hozzáfért garatmandulákról lehet venni egy speciálisan erre kialakított tampon segítségével. A szakszerűen levett mintát aztán az előzetesen kimért mintaoldatba kell mártani, és végül ebből a folyadékból 2-3 cseppet kell a tesztkazetta mintavájulatára juttatni.

Hogyan működik a koronavírus antigén gyorsteszt?

A cégünktől megrendelhető antigén gyorsteszt az aranykolloidos immunkromatográfiás vizsgálati elv szerint működik. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a vírus antigén jelen van az orr- vagy szájgaratból vett mintában, akkor az kötést fog alkotni a megfelelő aranykolloiddal jelölt 1-es monoklonális antitesttel, illetve a bevont 2-es monoklonális antitesttel a tesztcsíkban. Ennek hatására nem csak a kontrollfelületen (C), hanem a tesztkazetta (T) jelzésű területén is egy piros csík fog megjelenni. Amikor azonban a minta nem tartalmaz vírus antigént, akkor ez a kombinációs folyamat nem megy végbe, tehát kizárólag a kontrollcsík fog elszíneződni.

Az antigén gyorsteszt a vírus fehérje alkotórészeit a fertőzést követő 2-5. naptól képes kimutatni, amikor a felső légutak nyálkahártyájáról vett minta a teszt kimutatási határértékének megfelelő koncentrációban tartalmazza a vizsgált antigént. Amennyiben a C és T jelzésnél is megjelenik a piros csík, a vizsgált személynél megállapítható a COVID-19 fertőzés. Ilyenkor minimum 10 napig járványügyi elkülönítés céljából otthon vagy kórházban kell tartózkodnia a betegnek. Ennek letelte után tünetmentesség és a fertőzőképesség kizárása esetén oldható fel a járványügyi elkülönítés.

Cégünktől jelenleg két féle koronavírus gyorsteszt megrendelésére van lehetőség: