Kezdőlap 5 Koronavírus gyorsteszt 5 Hogyan működik a koronavírus antigén gyorsteszt?

Hogyan történik a koronavírus fertőzés diagnosztizálása?

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus diagnosztizálására többféle típusú teszt létezik. A vírus RNS, és a vírus ellen termelődő antitestek kimutatása mellett vannak gyorstesztek, melyekkel az antigének megléte szűrhető ki. A PCR teszt a vírus örökítőanyagát mutatja ki légúti mintából, a szerológiai vizsgálat az antitesteket vérmintából, a harmadik vizsgálati módszer pedig a vírus antigéneket orr- vagy szájgarati kenetből.

Mit mutatnak a különböző koronavírus tesztek?

A COVID-19 diagnosztizálására rendelkezésre álló tesztek különféle információkat nyújtanak, a betegség eltérő szakaszai vizsgálathatók segítségükkel. A koronavírus antigén gyorstesztek már a megfertőződést követő pár nap elteltével segíthetnek kimutatni a betegséget, egészen addig, amíg a szervezetben jelen vannak a vírus fehérje alkotóelemei. Ez a típusú antigén gyorsteszt az aranykolloidos immunkromatográfiás vizsgálati elv szerint működik. Amennyiben a vírus antigén jelen van az orrgaratból vagy szájgaratból vett mintában, akkor az kötést alkot a megfelelő aranykolloiddal jelölt 1-es monoklonális antitesttel, valamint a bevont 2-es monoklonális antitesttel a tesztcsíkban. Ezt követően jelenik meg a piros csík a tesztkazetta (T) jelzésű területén. Ellenkező esetben, amikor a minta nem tartalmaz antigént, nem zajlik le ez a kombinációs folyamat, így csak a kontrollcsíkot jelző C-vonal fog elszíneződni.

Antigén gyorsteszt vizsgálat menete

Az orrgaratból egy erre kialakított tampon segítségével lehet mintát venni. A vizsgált személy orrgarati üregének elülső falához kell érinteni a tampon csúcsát, néhány másodpercig ott tartani, majd finoman körbeforgatni, végül óvatosan eltávolítani. Ezt a műveletet aztán a másik orrlyuknál is meg kell ismételni. A szájgaratból vett mintához a tesztelt személynek enyhén hátra kell döntenie a fejét, nagyra nyitnia a száját, hogy mindkét oldalon jól láthatóvá váljanak a garatmandulák. A teszthez mellékelt tamponnal végig kell simítani a nyelv tövét, majd a mandulákat mind a két oldalon legalább háromszor, egy picit rájuk nyomva a tampont.

Ezt követően pedig felfelé és lefelé is végig kell simítani az elülső garatfalat, melyet szintén legalább háromszor kell elvégezni. Az orr- vagy szájgarati mintát végül a megfelelően kimért mintakivonatba kell mártani, amíg az a tampont teljesen át nem itatja.

A tampont meg kell benne forgatni, tízszer összenyomni, majd eltávolítani, és az ott maradt folyadékból 2-3 cseppet a tesztkazetta mintavájulatára kell cseppenteni.

A teszt eredménye 15 perc elteltével olvasható le.

Amennyiben a tesztkazettán a C és T jelzésnél is megjelenik a piros csík, az pozitív eredményt jelöl. Ezzel szemben, ha a C jelzésű kontrollcsíknál igen, azonban a T jelzésű tesztterületnél nem jelenik meg a piros csík, az negatív eredményt jelent.

Ennek oka, hogy a vett mintában nem volt jelen a vizsgált antigén, vagy olyan minimális koncentrációban, amely nem érte el a kimutatási határértéket. A SARS-CoV-2 Ag gyorsteszt a PCR tesztnél alacsonyabb érzékenységű, azonban hasonlóan magas specificitású.

A pozitív és negatív koincidencia-rátája összesen 97.04%. Ez azt jelenti, hogy a megfelelően vett minta és vizsgálati eljárás esetén rendkívül pontos eredményt tud nyújtani a COVID-19 diagnosztizálásában.

Mikor hasznos az antigén gyorsteszt használata?

A koronavírus antigén gyorsteszt alkalmazása leginkább olyan helyzetekben hasznos, amikor a betegség gyanúja fennáll, amikor a fertőzöttek gyors kiszűrésére és elkülönítésére van szükség, illetve ha bizonyosan fertőzött személlyel találkozott a vizsgált személy. Egy megbízható és egyben gyors módszer a COVID-19 kimutatására, mely ezáltal hozzájárulhat a koronavírus további terjedésének megakadályozásához.


Két fajta COVID gyorsteszt megrendelésére van lehetőség: