Kezdőlap 9 Hírek 9 Hogyan lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget?

A koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos információkat a 2021. február 12-én megjelent, 60/2021. (II. 12.) kormányrendelet rögzíti. A rendelet részletesen tartalmaz minden fontos tudnivalót, köztük természetesen azt is, hogy mely az a három mód, melyekkel igazolható a SARS-CoV-2 elleni védettség, hogy kiknek ingyenes, és mely személyeknek kell térítési díjat fizetniük az igazolványért.

Mi a teendője annak, aki megkapta a védőoltást?

Azoknak a személyeknek, akik jelentkeztek és megkapták már legalább az első koronavírus elleni oltásukat, gyakorlatilag semmi teendőjük nincsen a SARS-CoV-2 elleni immunitás igazolásával kapcsolatban. A védettségi igazolványt külön nem kell kérvényezniük, az állam hivatalból postázza a kártyát automatikusan, bármiféle áthárított díj nélkül. Érvényességi ideje nincsen, hiszen egyelőre nincsenek pontos információk arról, hogy az új típusú koronavírus elleni vakcinák, meddig nyújtanak majd védelmet a fertőzés ellen. A személyes adatokon túl azonban tartalmazza, hogy az illető milyen védőoltást kapott és mikor. Fontos emellett tudni, hogy a kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes. Pótlása (elhagyása, sérülése miatt) vagy cseréje (az adatokban változások következtek be) esetén viszont az új kártya kiállítási díja 3000 Ft.

Mit kell csinálniuk a koronavírus-fertőzésen igazoltan átesett személyeknek?

Azt tekintik a SARS-CoV-2 fertőzésen igazoltan átesett személynek, akinek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT-ben) legalább egy pozitív eredményű koronavírus kimutatására szolgáló molekuláris biológiai vizsgálat vagy antigén gyorsteszt van nyilvántartva. A fertőzésen bizonyítottan átesett személyeknek sem kell külön igényelniük a védettségi igazolványt, hiszen azt az állam ugyancsak automatikusan, bármiféle költség nélkül, hivatalból postázza. A különbség az igazolás érvényességi ideje, mely ez esetben mindösszesen 6 hónap. Az érvényesség kezdete az utolsó negatív eredményű koronavírus teszt, vagy az utolsó pozitív eredményű teszt napját követő tizedik nap.

Mi a helyzet azokkal, akik átestek a fertőzésen, de erről hivatalos teszt nem készült?

Amennyiben valaki nagy valószínűséggel elkapta a koronavírus fertőzést a közelmúltban, de erről semmilyen hivatalos dokumentáció nem készült, annak lehetősége van utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálattal igazolnia ezt. Ilyen esetben azonban az antitest teszt és a védettségi igazolvány díja egyaránt a kérvényezőt terheli, akinek a kártyát elektronikus úton vagy személyesen kell megigényelnie. Ehhez 3000 Ft igazgatási szolgáltatási díjat kell átutalnia, és ezt a befizetést természetesen igazolnia is kell az igazolvány igénylésekor. Emellett pedig szükséges hozzá az ellenanyag-vizsgálat pozitív eredményű lelete, melynek kifejezetten tartalmaznia kell „Az igénylő szervezetében a koronavírus elleni ellenanyag jelen van.” mondatot. A pozitív eredményű koronavírus IgG antitest teszttel megszerezhető kártya érvényessége 4 hónap, melynek kezdete az ellenanyag jelenlétét kimutató vizsgálat dátuma.

Milyen előnyökkel jár a védettségi igazolvány megléte?

Azon személyek, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, olyan helyekre járhatnak el újfent, melyek a vírus terjedésének meggátolásának érdekében hónapokig zárva tartottak. Ezeken a helyszíneken maszkot sem kell viselniük, és ez vonatkozik a felügyeletük alatt lévő kiskorú (18 év alatti) személyekre is. Többek között vendéglátóhelyek belső tereit, szállodákat, állatkerteket és vadasparkokat, múzeumokat, színházakat, mozikat, könyvtárakat, uszodákat, valamint sportlétesítményeket látogathatnak. Külföldről hazaérkezve pedig nincs karantén-kötelezettségük sem.