Az új típusú koronavírussal fertőzött személyek száma világviszonylatban hamarosan eléri az 5 milliót, mely mellett már több mint 300 ezer halálos áldozatot követelt. Hazánkban az igazolt betegek száma túllépte a 3500-at, és eddig összesen 470 regisztrált halálos áldozatot tartanak számon. Magyarországon tehát a COVID-19 halálozási rátája kissé magasabbnak tekinthető, mint más országokban, ezért mindenképpen a közérdeket szolgálja a vírus megfékezése. A járvány terjedését a kormány által bevezetett korlátozásoknak és óvintézkedéseknek köszönhetően sikerült ugyan kordában tartani, de még jelenleg is kimutathatóak újabb fertőzött esetek.

Az új koronavírus terjedésében a legjelentősebb veszélyt a vírus hosszú lappangási ideje, valamint az esetenként enyhébb tünetekkel járó kórlefolyás generálja. Ez ugyanis azt vonja maga után, hogy a fertőzött személyek többségénél még ugyan nem jelentkeznek a vírus által produkált tipikus tünetek (erőtlenség, láz, száraz köhögés és nehézlégzés, ritkábban torokfájás, ízületi vagy izom fájdalmak, hidegrázás, valamint gyomor- és bélrendszeri panaszok), azonban vírushordozóként terjesztik a fertőzést. Az enyhébb tünetekkel rendelkező betegek tehát napokig vagy a hosszú lappangási idő következtében, akár hetekig is terjeszthetik az új típusú koronavírust anélkül, hogy ennek tudatában lennének.

A járvány további terjedésének megfékezésében ezért tölt be nagy szerepet a koronavírus teszt elvégzése minél szélesebb körökben. Az igazoltan fertőzött személyek ugyanis karanténba vonulva, megfelelő óvintézkedések betartása mellett meggátolhatják, hogy másokat is megfertőzzenek. Ehhez azonban ténylegesen arra van szükség, hogy minél nagyobb számban szűrjék magukat az emberek a fertőzésre.

A vírus elleni védőoltás kifejlesztése továbbra is folyamatban van, azonban megbízható gyorstesztek már vannak, melyek kimutatják, hogy a vizsgált személy fertőzött-e vagy sem. Használatuk rendkívül egyszerű és különösebb fájdalommal sem jár, hiszen akár az ujjbegyből vett néhány csepp vér is elegendő a teszt elvégzéséhez. Elnevezéséből adódóan pedig valóban gyors, mindösszesen 10-20 perc alatt leolvasható a pozitív vagy éppen negatív eredmény. Nem kell tehát napokat várni vagy álmatlanul átvészelni éjszakákat, hiszen a teszteredményt szinte azonnal megtudhatja a vizsgált személy. Hiába vannak korlátozások, ha az emberek nem vállalnak felelősségteljes szerepet a vírus megfékezésében. Ennek pedig az is része, hogy még a fertőzöttségre utaló legenyhébb jelek felmerülése esetén is gyorstesztet csináltassanak, hogy az esetleges pozitív teszteredménynek megfelelő intézkedésekkel ne terjesszék tovább a vírust.