Home 9 Koronavírus gyorsteszt 9 A koronavírus IgM/IgG antitest gyorstesztekről

A SARS-CoV-2 visszaszorításához a leghatékonyabb módszer a rendszeres és minél szélesebb körökben történő tesztelés, hogy ezáltal időben kiszűrhetőek, elkülöníthetőek és nyomon követhetőek legyenek a fertőzött személyek. Ebben nagy segítséget nyújtanak a koronavírus gyorstesztek, melyek azonnali és megbízható eredményt, illetve információkat szolgáltatnak mind a fertőzéssel, mind pedig a fertőzőképességgel kapcsolatban.

Mi állapítható meg a koronavírus IgM/IgG gyorsteszt alkalmazásával?

A cégünknél elérhető COVID-19 gyorstesztekkel az IgM/IgG antitestek mutathatók ki. A SARS-CoV-2 IgM/IgG antitestek kimutatása szérum-, plazma- vagy teljesvér-mintából történik. Ez kvalitatív, azaz pozitív vagy negatív eredményt nyújt, melyből megállapítható, hogy a vizsgált személy fertőzött-e jelenleg, illetve hogy korábban legyőzte-e már a szervezete a vírust. Az IgM/IgG antitest gyorstesztekkel tehát az ellenőrizhető, hogy a vizsgált személy szervezetében elkezdődött-e már a SARS-CoV-2 vírus elleni specifikus válaszreakció, azaz az antitestek termelése.

Hogyan kell elvégezni az antitest gyorstesztet?

  1. Vegye ki a tesztkazettát a lezárt csomagolásból, helyezze tiszta, vízszintes felületre, a mintavájulattal felfelé. Cseppentsen függőlegesen 1 teljes csepp szérumot/plazmát vagy 2 teljes csepp vért a mintavájulatba.
  2. Cseppentsen 2 csepp pufferoldatot a mintavájulatra.
  3. 15-20 percen belül azonnal ellenőrizze az eredményt, mert az eredmény 20 perc eltelte után már érvénytelen.
Hogyan kell elvégezni az antitest gyorstesztet?

Amennyiben a minta SARS-CoV-2 IgM antitestet tartalmaz, akkor az a kapilláris-elv alapján végig haladva a gyorstesztben, a T2-vonalban lévő bevont antitestekkel (humán antitest-elleni egér IgM monoklonális antitest) kombinálódva komplexet fog alkotni. Ennek következtében a T2-vonal elszíneződik, mely IgM pozitív eredményt jelent.

Ugyanezen folyamat alapján, ha a vérminta IgG antitestet tartalmaz, akkor a T1-vonalban lévő bevont antitestekkel (humán antitest-elleni egér IgG monoklonális antitest) kombinálódva fog komplexet alkotni. Ebben az esetben a T1-vonal fog elszíneződni, mely IgG pozitív eredményt jelent.

Amennyiben a minta nem tartalmaz IgM vagy IgG antitesteket, akkor az előbbiekben ismertetett kombinációs folyamat értelemszerűen nem fog lezajlani, így se a T1, se a T2 vonalnál nem fog megjelenni a piros csík.

Az IgM/IgG gyorsteszt eredményének értelmezése

Az antitestek jelenlétének ellenőrzése a SARS-CoV-2 betegség lefolyásának vizsgálatában rendkívül lényeges információkat szolgáltat. Az IgM/IgG gyorsteszt eredményének értelmezéséhez fontos tudni, hogy az immunrendszer a vírus ellen először az IgM, majd később az IgG típusú ellenanyagokat kezdi el termelni.

  • IgG pozitivitás esetén a vizsgált személy már átesett a fertőzésen, és a szervezete már ellenanyagot is termelt.
  • Ha csak az IgM mutatható ki a mintából, akkor a fertőzés fennáll, viszont még nem kezdődött meg az ellenanyag termelése.
  • IgM és IgG együttes pozitív eredménye pedig arra utal, hogy a fertőzés fennáll, az ellenanyag termelése is megkezdődött, tehát a vizsgált személy a gyógyulás fázisában van.

A covid-19 antitest gyorsteszt előnyei

A koronavírus antitest gyorsteszt segítséget nyújt a tünetmentes fertőzöttek, valamint a fertőzésen már átesett, immunitást szerzett személyek felderítésében. Ez a szerológiai gyorsteszt ugyanis az enyhe tünetekkel vagy akár a teljesen tünetmentesen lezajlott fertőzést is ki tudja mutatni, későbbi ismétlésével pedig nyomon lehet követni azt is, hogy a vírusból gyógyult személy immunitása meddig tart. Gyors eredményt adó, költséghatékony vizsgálati módszer, mely nélkülözhetetlen információkat biztosít a SARS-CoV-2 fertőzés diagnosztikája során.

Az általunk forgalmazott koronavírus IgM/IgG gyorstesztről részletes információt találhat az alábbi linken elérhető termékadatlapon:

www.carbonmedical.hu/koronavirus-igm-igg-gyorsteszt