Kezdőlap 9 Koronavírus gyorsteszt 9 A koronavírus gyorstesztek fajtái, fontosságuk

Az új típusú koronavírust, a COVID-19-et, egy korábban nem ismert vírustörzs okozza, melyet 2019 decemberében azonosítottak a kínai Vuhanban. A fertőzés pontos forrása egyelőre még ismeretlen. A koronavírusok többsége leginkább állatoknál figyelhető meg, azonban vannak olyan vírustörzsek, melyek az emberekben is képesek fertőzést okozni.

 

Mit lehet tudni a koronavírus járványról?

 

A COVID-19 emberről emberre leginkább cseppfertőzés útján terjed, illetve a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt érintkezéssel. Az egészségügyi világszervezet világjárvánnyá nyilvánította, a teljes bizonyossággal igazolt fertőzöttek száma jelenleg már több, mint 37 millió fő. Legfőbb tünetei a láz, a köhögés és a nehézlégzés, mivel a vírus főként az alsó légutakat támadja meg. Lappangási ideje 2-14 nap. Fontos azonban tudni, hogy előfordulnak olyan fertőzöttek is, akiknél csupán enyhén, vagy egyáltalán nem produkál tüntetek a vírus. A tünetmentes fertőzöttek viszont ugyanúgy meg tudnak fertőzni másokat. A vírus terjedésének megakadályozásához elengedhetetlen kesztyűt és arcmaszkot hordani. Ezek nem nyújtanak védelmet a fertőzéstől, ugyanakkor a fertőzött személyek, ha viselik őket, akkor nem fertőznek meg másokat. Amennyiben tehát nem észleljük magunkon a koronavírus tüneteit, még elképzelhető, hogy fertőzöttek vagyunk, azaz másokat is megfertőzhetünk.

 

Ebből kifolyólag válik mindenki számára fontossá, hogy koronavírus tesztet csináltasson.

 

Koronavírus tesztek fajtái:

A koronavírus a szervezetbe kerülve válaszreakciót vált ki, azaz fehérjéket és ellenanyagokat kezd el termelni a szervezet, hogy felvegye a harcot a kórokozóval szemben. A koronavírus gyorstesztek ezek alapján tudják kimutatni, hogy a vizsgált személy fertőzött-e vagy esetleg már átesett-e a koronavírus fertőzésen.

  • Szerológiai vizsgálat – IgM/IgG antitest gyorsteszt:

A szerológiai vizsgálat során például a vérből kimutatható a koronavírus ellen termelődő specifikus ellenanyag (az IgM és az IgG) jelenléte. A koronavírus antitest gyorsteszt eredménye körülbelül 10-15 perccel a mintavétel után leolvasható. Amennyiben mindkét ellenanyag negatív az vagy azt jelenti, hogy a vizsgált személy nem fertőzött, vagy azt, hogy a vírusnak egy korai szakaszában van. A pozitív IgM és a negatív IgG értékek esetén valószínűsíthető, hogy a személynek koronavírus fertőzése van. Abban az esetben pedig, ha az IgG pozitív akkor a vizsgált személy már átvészelte a vírust, és fertőzni sem fertőz már.

  • Antigén gyorsteszt:

Az antigén gyorsteszt a vírus fehérje alkotórészeit a fertőzést követő 2-5. naptól képes kimutatni, amikor a felső légutak nyálkahártyájáról vett minta a teszt kimutatási határértékének megfelelő koncentrációban tartalmazza a vizsgált antigént. Az antigén gyorstesztek magas specifitásúak, így pozitív és negatív koincidencia-rátájuk összesítve 98.8%. Megbízhatóak, és sokkal gyorsabb eredményt biztosítanak, mint a PCR tesztek. A koronavírus antigén gyorsteszt elvégzését követően ugyanis 15 peccel később már le is olvasható az eredmény a tesztkazettáról. Ebből adódóan a sürgős eseteknél az Országos Mentőszolgálat is ezt a típusú vizsgálati módszert alkalmazza első körben.

  • PCR teszt-vizsgálat:

Emellett van egy úgynevezett PCR teszt is, mely a vírus egy részét, az RNS-t mutatja ki. Ez többek között a vérben és a felső légutak nyálkahártyáján található meg. Ezzel a teszttel már a tünetek megjelenése előtt néhány nappal kimutatható a fertőzés, későbbi ismétlésével pedig, a negatív eredmény igazolja, hogy a személy meggyógyult. Önmagában egy negatív eredményű PCR teszt alapján viszont nem lehet megállapítani, hogy azért negatív, mert már meggyógyult a személy, vagy azért, mert még nem fertőződött meg.

Az, hogy milyen tesztet érdemes elvégeztetnünk, azt meghatározzák esetleges tüneteink, hogy érintkeztünk-e fertőzött személlyel, illetve hogy ez körülbelül mikor történt. Amennyiben kimutatják a fertőzést, a legbölcsebb, amit tehetünk, ha legalább 14 napig otthon maradunk, nem érintkezünk másokkal, még akkor is, ha nem érezzük súlyosnak a betegséget.

Cégünk Magyarország a rendelés leadását követő napon kézbesíti a koronavírus kimutatására alkalmas gyorsteszteket, emellett külföldre is szállítunk.

 

Jelenleg két fajta koronavírus gyorsteszt megrendelésére van lehetőség: