Kezdőlap 5 Koronavírus gyorsteszt 5 A koronavírus antigén gyorsteszt előnyei

A korlátozások és óvintézkedések ellenére továbbra is rengeteg ember fertőződik meg a SARS-CoV-2 okozta koronavírus betegséggel ország- és világszerte egyaránt. Ennek egyik oka, hogy míg a gyengébb immunrendszerű, más alapbetegséggel rendelkező személyeknél súlyos tünetekkel jár a COVID-19, az emberek többségénél csak enyhe vagy mérsékelt tüneteket produkál. A szinte teljesen tünetmentes személyek azonban ugyanúgy fertőzőképesek, és amíg közösségbe mennek – akár csak munkavégzés, vásárlás céljából – megfertőzhetnek másokat, tovább terjesztve a vírust.

A koronavírus fertőzés terjedése

A 2019 decemberében, a kínai Vuhanban azonosított új típusú koronavírus elsősorban cseppfertőzés útján terjed, valamint a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt érintkezéssel. Ez okból létfontosságú az orrot és szájat eltakaró maszkot hordani, hiszen a fertőzött személyek által kilélegzett levegő vírusrészecskéket tartalmaz. Maszk viselete nélkül ezek a levegőbe juthatnak, utána pedig a földre és tárgyakra hullanak. Ebből kifolyólag nem csak a vírusrészecskék belélegzésével lehet megfertőződni, hanem úgy is, ha szemünkhöz, orrunkhoz vagy ajkainkhoz érünk, miután egy vírussal szennyezett tárgy felületéhez nyúltunk. Az új típusú koronavírus terjedésének megakadályozásában tehát az óvintézkedések betartása mellett az is rendkívüli fontossággal bír, hogy a fertőzött személyek azonosítva legyenek, és ennek megfelelően egyáltalán ne menjenek közösségbe, utcára, üzletekbe.

A koronavírus antigén gyorstesztek előnyei

A koronavírus antigén gyorstesztek a vírus fehérje alkotóelemeinek kimutatására képesek szájgaratból vagy orrgaratból vett mintából. A vírus antigén a megfertőződést követő néhány napon belül mutatható ki, így ezt vizsgálva már a betegség korai szakaszától kezdve segíthet beazonosítani a COVID-19 fertőzött személyeket.

A PCR teszt képes ugyan a legpontosabban kimutatni, hogy a vizsgált személy COVID-19 fertőzött-e vagy sem, azonban ennek csak 1-2 napon belül van eredménye. Ezzel szemben a koronavírus antigén gyorsteszt eredménye már 15 perc után leolvasható. Ez többek között nagy előnyt jelent, amikor a helyzet úgy kívánja, hogy a fertőzött személyek minél hamarabb azonosítva, és ennek megfelelően elkülönítve legyenek másoktól (például zárt intézményekben, mint idősek otthonában, vagy oktatási intézményekben, illetve cégeknél, melyek nagy létszámú alkalmazottat foglalkoztatnak). A nagy valószínűséggel fertőzött, a háziorvos által vizsgálatot kérvényezett személyek esetében is készítenek antigén gyorstesztet a PCR teszt mellett, hiszen ennek gyorsabban megvan az eredménye, szükség szerint hamarabb karanténba vonulhat a beteg. Minél kevesebb időt tartózkodik a fertőzőképes személy közösségben, minél kevesebb emberrel kerül kontaktusba, annál jobban csökken a kockázata annak, hogy megfertőzne másokat. A gyorstesztek ebből adódóan nagyon fontos szerepet töltenek be a vírus terjedésének megakadályozásában.

Emellett pedig az antigén tesztek egyéb lényeges információkkal is szolgálhatnak a COVID-19 kórlefolyásáról. A vírus antigén a fertőzést követő pár napon belül mutatható ki légúti mintából, körülbelül a 7. és 14. nap között a legmagasabb a szintje, majd utána kezd el csökkenni. Ennek megfelelően tehát nem csak a fertőzés azonosításában nyújthat segítséget, hanem azzal kapcsolatban is, hogy a beteg a vírus mely szakaszában van, fertőzőképes-e még. A vírus antigén szint később kezd el csökkenni, mint a PCR teszttel kimutatható vírus RNS (a vírus örökítőanyaga), így az igazolt betegek esetében, a tünetek megszűnését követően is segítséget nyújthat fertőzőképességük vizsgálatában.

Cégünktől megbízható koronavírus gyorsteszteket rendelhet, melyeket hétköznapi rendelésleadás esetén, másnapra kiszállítunk!

  • Koronavírus IgM/IgG antitest gyorsteszt – mely vérből mutatja ki a koronavírus jelenlétét a szervezetben, illetve, hogy szervezetünk átesett-e már a koronavírus fertőzésen (25 db teszt/doboz kiszerelés).
  • Koronavírus antigén gyorsteszt – mely szájgarati vagy orrgarati mintából mutatja ki az aktuális koronavírus fertőzést (20 db teszt/doboz kiszerelés).